מה זה "גירושין" ?
שני בני זוג – בעל ואשה, שנישאו כדת משה וישראל ונרשמו לנישואין במועצה הדתית באזורם, ומעוניינים בפירוק הקשר מכל סיבה שהיא.
מה עלי לעשות אם אני רוצה להתגרש ?
החוק במדינת ישראל קובע, כי טרם הגשת תביעת גירושין והנלווה לזה חובה לפתוח תחילה "תיק ליישוב סכסוך".
לפרטים נוספים לחצו כאן »
מה נכלל בתביעת הגירושין ?
אף שעיקר השיח הוא הליך הגירושין הפורמאלי – נתינת גט מהבעל לאישה, אך ישנם עניינים נוספים הקשורים להליך הגירושין ישירות ובעקיפין; חלקם רכושיים וחלקם טכניים. גט – נתינתו ע"י הבעל לאישה, מה שמתיר לשניהם לפנות לדרך חדשה הלכתית וחוקית. כתובה – שטר התחייבות שהבעל העניק לאישה תחת החופה ובו התחייבות לפצות את האישה בסכום מסוים אם יתגרשו. משמורת – חלוקת הסדרי השהות של הילדים עם כל אחד מההורים לאחר היפרדותם זה מזו ושהייתם בשני בתים שונים, וכן חינוכם. מזונות – כלכלת הילדים ורפואתם, מי ישא בעלויות הרבות. רכוש – חלוקת כל הרכוש שבני הזוג צברו במהלך שנות נישואיהם המשותפים, דירה, רכב, פנסיה, חסכונות, חשבונות בנק, חובות וזכויות. כל קטגוריה היא נפרדת מהשאר ודרכי הפעולות בה שונות.
האם חייבים לתבוע את כל הרשימה הזו ?
ממש לא. בשלב הראשון יוצע לכם ע"י יחידת הסיוע או ע"י בא כוחכם לנסות להגיע עם הצד השני להבנות על שלל הנושאים שפורטו לעיל, זאת במסגרת עריכת "הסכם גירושין" מפורט הכולל בתוכו התייחסות לכל הנושאים דלעיל. הסכם זה אחרי שנערך על ידכם, מוגש לביה"ד הרבני או לביהמ"ש לענייני משפחה לצורך אישורו ומתן תוקף של פסק דין חלוט. הערכאה השיפוטית תזמן אתכם לדיון מהיר שם יבררו אצלכם האם ההסכם נעשה בידיעתכם ומרצונכם החופשי, ולאחר מכן תיתן לו תוקף משפטי.
טיפ: מומלץ מאוד לערוך הסכם גירושין רק אצל עו"ד או טו"ר הבקי היטב בהליכי דיני המשפחה ההלכתיים והחוקתיים, וכדי שלא תצאו נפסדים.
האם אפשר לתבוע רק חלק מהדברים ?
בהחלט שאפשרי. לדוגמה: כשאין לצדדים ילדים – לא שייכת תביעת משמורת ומזונות. כשאין לצדדים כל רכוש – לא שייכת תביעת רכוש. כשנישאתם אזרחית – אין תביעת גט וכתובה. וכן הלאה.
מה הפירוש "כתובה" ?
כתובה, הינו מסמך התחייבות מהבעל לאשתו בזמן הנישואין, בו הוא מתחייב להתנהג כבעל מסור דואג ואוהב, ולהעניק לאשה את כל צרכיה הפיזיים והרגשיים. אחד מהסעיפים הוא, התחייבות כספית במקרה של פירוק הנישואין ע"י גירושין או חלילה מוות.
האם כל אישה מקבלת כתובה ?
דבר זה תלוי בהרבה פרטים, כולם הלכתיים. ע"פ חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג-1953 הסמכות לדון בגט וכתובה היא ייעודית לבית הדין הרבני. יש מקרים רבים בה האישה אינה זכאית לכתובתה מחמת סיבות שונות.
טיפ: מומלץ תמיד להתייעץ עם טוען רבני הבקי היטב בהלכות אלו והוא יידע לכוון אתכם ולתת לכם רקע להבין מה צפוי להיפסק בענין חיוב הכתובה.
האם יש אפשרות לקבל "פיצויי גירושין" ?
בהחלט. במקרים רבים יש מקום לקבל פיצויים על גירושין שלא באשמת המבקש. דבר זה תלוי הרבה בזכאות לכתובה. משרדינו מנהל הליכים רבים שכאלו ובהצלחה רבה !!!
מה קורה לאחר שתבעתי גירושין ?
ביה"ד הרבני יזמן אתכם לדיון וישמע את טענותיכם ביישוב הדעת, יבחון ויבדוק את כלל ההיבטים ההלכתיים והמשפטיים, ולאחר סדרת דיונים והחלטות – יתן את פסק הדין.
האם בית המשפט לענייני משפחה גם יכול לדון בגירושין ?
לא. הסמכות לדון בנישואין וגירושין של יהודים בישראל, היא אך ורק של בתי הדין הרבניים. לביהמ"ש נתונה הסמכות לדון רק בשאר התביעות הכרוכות בגירושין.
מה הם זכויות האיש בגירושין ? ומה הם זכויות האישה בגירושין ?
בני הזוג זכאים שניהם לחלוקת צודקת והוגנת שווה בשווה של כל מה שהיה משותף להם בזמן הנישואין. החל בדברים גדולים – כנכסים קרקעות וכספים, וכלה בדברים קטנים – באחרוני המיטלטלין. אם הצדדים לא מגיעים להבנות ביניהם על צורת החלוקה או על שווי הנכסים, הרי שביה"ד או ביהמ"ש ימנה אקטואר שימומן ע"י שני הצדדים בשווה, והוא יבדוק לעומק את שווי כל הנכסים והמיטלטלין ויתן את חוו"ד לערכאה השיפוטית שבדר"כ מקבלת את החוו"ד כעובדה מוגמרת.
האם חייבים לשכור מייצג – עו"ד או טוען רבני ?
לא. אפשר להתייצב לבד. אך הדבר לא מומלץ כלל, ומניסיוננו מי שלא שכר עו"ד או טו"ר כבר מהצעד הראשון גרם לעצמו הרבה נזקים וטעויות שלתקן אותם קשה מאוד ויקר מאוד. לא שוה לקחת את הסיכון הזה, בפרט שכל הליך שכזה יכול להתפתח למחוזות שלא לקחנו בחשבון וחייבים איש מקצוע שיידע להיזהר מהמוקשים או לחילופין יידע איך להוציא מהבור ולהשיב אתכם למסלול.
כמה זמן לוקח הליך גירושין ?
תלוי. אם הגירושין נעשים בהסכם, ניתן לסיים עם ההליך בזמן קצר מאוד. אך אם ניגשים לגירושין דרך הגשת תביעות הדדיות, הרי שההליך יכול להימשך זמן רב, לפעמים גם שנים רבות, בעיקר אם מגישים ערעורים.
טיפ: עו"ד או טו"ר מומחה, יכול להועיל רבות בתחום זה ולסייע במידה ניכרת לקצר או להאריך את ההליכים בהתאם לצרכי הלקוח וטובתו, ובהתאם להצלחת ההליך.
האם הליך גירושין חייב תמיד להיות מלווה במלחמות הדדיות ?
ממש לא. מטבע הדברים כל צד בעניין מנסה למקסם את זכויותיו וקצת יותר, אם זה בנושא הכתובה (הבעל – רוצה להיפטר מלשלם זאת, האישה – רוצה לזכות בזה), או גם בנושא משמורת הילדים (משמורת משותפת מפחיתה את תשלום המזונות ע"י האב: האב – רוצה, האם – מתנגדת). אם היחסים בין בני הזוג טובים יחסית אמנם הם הגיעו לסוף דרכם מכל סיבה שהיא, הרי שהדברים יכולים להסתדר בפשרות הדדיות במסגרת "הסכם גירושין" – בו מובאים כ-ל הנושאים הקשורים בגירושין בין בני הזוג וילדיהם, הסכם זה מאושר ע"י ביה"ד הרבני או ביהמ"ש לענייני משפחה ומקבל תוקף של פסק דין מחייב. אמנם במצבים שכבר קשה להגיע להסכמות משותפות, או אז יש את האופציות של הגשת תביעות בערכאות השונים.
טיפ: מומלץ תמיד לבחון עם העו"ד או הטו"ר שלכם את האפשרות לעריכת הסכם גירושין מקיף, זה יחסוך לכם הרבה כסף והמון כאב ראש ומתחים. וגם… יהיה בריא יותר לילדיכם.